up למעלה
חלבי אתר יצרני החלב - מועצת החלב

הפרה המשוגעת – שאלות ותשובות

מהי פרה משוגעת (ספגת המוח)?

  • “ספגת המוח בבקר” היא מחלת מוח לא דלקתית בבקר בוגר. היא משתייכת לקבוצת המחלות “ספגות המוח המדבקות”.
  • מחלה זאת היא מחלה ניוונית, כרונית, הפוגעת במערכת העצבית המרכזית של הבקר. המחלה הובחנה לראשונה בבריטניה ב-1986 ומאז נמצאה גם במספר מדינות באירופה.
  • המחלה מאופיינת בתקופת דגירה ממושכת ובשינויים היסטו פתולוגיים טיפוסיים, בלתי הפיכים במוח. כנראה שלמחלה יש היבטים תורשתיים, הקשורים במחולל והן בחולים.

למה קוראים לזה פרה משוגעת?

  • כיוון שהפגיעה היא במערכת העצבים המרכזית במוח הגורמת לסימנים עצביים בפרה המתבטאים בהתנהגות מוזרה וכשל מוטורי בשלבים שונים.

מהם אפיוני המחלה?

  • אפיוני המחלה הם שינויי התנהגות המתפתחים לפגיעה מוטורית ושיתוקים המסתיימים במוות תוך שבועות עד חודשים. הגיל הממוצע של הפרות החולות הוא 4-6 שנים.
  • הבקר נדבק בחלבון הגורם למחלה, ה prion”” שהפך לפתגוני, ההדבקה הראשונית התרחשה באמצעות האכלת בקר בקמחי בשר ועצמות שהכילו אותו.
  • קמחי בשר ועצמות מממוחזרים משאריות מבתי מטבחיים ומפגרי בהמות שמתו; זה היה מרכיב בדיאטה של בקר, צאן, עופות וחזירים ששימש מאז ראשית המאה העשרים כתוספת חלבונים למזונם. עד היום לא ברור מהיכן הגיע גורם ה- BSE לאותם קמחים, אף כי קיימות כמה תיאוריות בנידון. תוך שנים ספורות הגיעה רמת הנגיעות בקמחים הללו למימדים נרחבים.
  • התופעה המדאיגה ביותר נתגלתה בשנת 1996 – כשנתברר שמחולל המחלה, ה”פריון” הנגוע מסוגל לחצות את מחסום המינים ולעבור מבקר לאדם, תוך שהוא גורם בחולים מחלת TSE חדשה: ” וריאנט חדש של מחלת קרויצפלד יאקוב”.

מה הסיבות להתפרצות המחלה?

  • מחולל ה- BSE ויתר מחלות ה-TSE הוא אחת החידות המסעירות את עולם המדע הביולוגי. קיימות לגביו שלוש תיאוריות – הנחת הנגיף (וירוס), שעל פיה מדובר בווירוס “לא קונבנציונאלי”; הנחת ה”ורינו” , שעל פיה מדובר בגורם מחלה זעיר המורכב מחומצת גרעין המוקפת ומוגנת על יד חלבון; והנחת ה”פריאון”(prion) שעל פיה נגרמת המחלה על ידי חלבון שבצורתו הנורמאלית הוא מצוי בדופן תאים – בעיקר תאי עצב, והופך למזיק ומדבק עקב שינוי בתבניתו המרחבית. חלבון זה אינו כולל חומצת גרעין ולפיכך אינו נושא מידע גנטי.

האם המחלה מדבקת?

  • המחלה אינה מדבקת מפרה לפרה.
  • המחלה אינה מדבקת מאדם לאדם.
  • המחלה אינה מדבקת מפרה לאדם (פרט לאכילת חלקים פנימיים נגועים).

באיזה אופן מתבצעת ההדבקה?

  • דרך הפה P.0.

איך המחלה עוברת לבני אדם?

  • על ידי אכילת איברים נגועים, גם אז רב בני האדם לא נדבקים

מה משך הדגירה של המחלה עד להתפרצותה בבני אדם?

  • משך הזמן אינו ידוע במדויק, לפי הערכות הוא עשוי להימשך עשר שנים עד 25 שנה.

מה סימני המחלה בבני אדם?

  • פגיעה במערכת העצבים המרכזית

האם קיים טיפול במחלה בבני אדם?

  • לא, הדבר נמצא במחקר ועדיין אין טיפול לכך.

מהם קבוצות האוכלוסייה הרגישות?

  • לא ידוע על קבוצות אוכלוסיה רגישות.

האם רפתנים חשופים לפגיעה?

  • לא

האם קיים חיסון נגד המחלה?

  • לא

מהם סימני המחלה בפרה?

  • הפרה משנה את התנהגותה, כמות החלב יורדת. מזהים זאת בבקר אך ורק לאחר הופעת הסימנים הקליניים העצביים.כיצד ניתן לדעת על קיום המחלה?
  • בחשד לפגיעה עצבית מומלץ להיבדק אצל הרופא המטפל.

מה ההבדל בין מחלת קרוצפלד- יאקוב המוכר בארץ לבין המחלה המדוברת?

  • יש קבוצת מחלות שנגרמות על ידי פריון (יש פריונים שונים בכבשים: גרדת, באדם: קרויצפלד יאקוב, בפרות: הפרה המשוגעת).
  • הפריון של הפרה עובר גם לאדם וגורם למחלה ששמה – וריאנט חדש/ קרויצפלד יאקוב.
  • אין קשר בין מחלת הק-י, מחלה גנטית, בה חולים מספר אנשים בארץ (בעיקר יוצאי לוב) למחלת קי-NV שמועברת לאדם על ידי אכילת בשר נגוע. מקרה זה לא היה במדינת ישראל עד היום.(השם ק-י משותף אך המחלות שונות לחלוטין).

האם המחלה עוברת באוויר או בהפרשות?

  • לא.

האם המחלה עוברת באמצעות חלב?

  • לא, המחלה אינה עוברת בחלב ולכן צריכת חלב ומוצריו בטוחים לחלוטין.

האם מותר לצרוך מוצרי חלב?

  • כן, המחלה אינה עוברת בחלב. הדבר הוכרז על ידי הוועדה המדעית העליונה של האיחוד האירופי שהוציאה חוות דעת על כך לאחרונה.

האם ניתן להמשיך לתת תחליפי חלב לתינוקות?

  • כן, ניתן להמשיך לתת תחליפי חלב כיוון שאין מעבר של המחלה לחלב ולמוצריו.

האם ניתן להמשיך לצרוך בשר?

  • כן, ניתן להמשיך לצרוך בשר ללא חשש כל זמן שהוא נקנה במקומות מוכרים עם רישיון עסק ופיקוח וטרינרי.

איך ניתן לדעת מה טיב הבשר שיש ברשות הצרכן בזמן נתון?

  • במידה והבשר נקנה במקום מסודר עם רישיון עסק, אין שום בעיה. על פי חוות דעתם של הגורמים המוסמכים במשרד הבריאות אין בעיה בצריכת בשר בקר הנקנה במקומות מוסדרים.
  • ההמלצה היא לקנות בשר רק במקומות מוסדרים עם רישיון עסק ופיקוח ווטרינרי.

אילו חלקים אסור לאכול?

  • כל חלקי הבשר הנמכרים במקומות מוסדרים בטוחים למאכל, ובכל אופן חלקים שאינם מומלצים למאכל במקומות לא בטוחים בארץ או בחו”ל: מוח, טחול, חוט השדרה ומעיים.

האם מרק שעשוי מעצמות בטוח לצריכה?

  • כן (למעט חוט שידרה)

מה לגבי אכילה של בשר של בעלי חיים אחרים?

  • אין קשר בין מחלה זאת לבעלי חיים אחרים.

האם יש חשש להדבקות חיות מחמד במחלה?

  • לגבי חתולים – צורת ההדבקה היא כמו בבני אדם. המזון הנמצא בחנויות בטוח בשימוש.
  • לגבי כלבים – אין חשש המחלה אינה עוברת לכלבים.

האם בעולם היו מיקרי מוות כתוצאה מהמחלה?

  • על פי הערכה נאכלו באנגליה מאות אלפי פרות נגועות. עד כה חלו באנגליה 121 איש.
  • עד כה נפטרו כ- 112 איש מהמחלה בבריטניה.

האם  מייבאים מוצרי לוואי (קמחים למינהם) המיוצרים מבשר בקר מאירופה וממקומות אחרים בעולם?

  • ישראל הייתה המדינה הראשונה בעולם שאסרה יבוא מאנגליה של בקר וקמחי בשר ועצמות ממקרו בקר, מיד לאחר שנודע על התגלותה של המחלה החדשה שם בשנת 1988.

מי הגורמים האחראיים על ייבוא בקר ומזון לארץ?

  • השירותים הוטרינריים ומשרד התמ”ת – בתחום הבשר

מה המלצות משרד הבריאות לגבי אכילה של בשר בקר ומוצרי חלב?

לא ידוע לי על המלצות שלהם

מה המלצות משרד הבריאות לגבי אכילה של בשר בקר ומוצרי חלב בקרב תינוקות וילדים?

לא ידוע לי

 

 

גודל פונט