up למעלה
חלבי אתר יצרני החלב - מועצת החלב
English

ליסטריה – שאלות ותשובות

***החומרים מתוך אתר משרד הבריאות- שירותי המזון והתזונה- מזון- חיידקים במזון, הרעלות מזון

http://www.health.gov.il/pages/default.asp?maincat=51&catid=332&pageid=2515

1. מהי המחלה ליסטריוזיס?

  • ליסטריוזיס היא מחלה הנגרמת על ידי החיידק ליסטריה מונוציטוגנס.
  • רוב חיידקי הליסטריה מאותרים על ידי מערכת החיסון ומטופלים באמצעותה לפני שהם יכולים לגרום לזיהום. אלו מהם שחומקים מהתגובה הראשונית של מערכת החיסון, מתפשטים בגוף כאשר הם מוגנים בתוך תא המאכסן מפני גורמים מסיסים של מערכת החיסון, כגון נוגדנים. על מנת לחדור לתאים, חיידקי הליסטריה מביאים לבליעתם על ידי מקרופאג' שם הם משתחררים מהפאגוליזוזום תוך הרס הממברנה שלו על ידי המוליזין. לאחר השחרור מהפאגוליזוזום חיידקי הליסטריה חופשיים להתרבות בציטופלזמה של התא המאכסן.

2. מהן הסיבות להתפרצות המחלה? מה מקור החיידק ומה מיוחד בו?

  • מזון יכול להיות אחד המקורות של המחלה.
  • החיידק הוא חיידק סביבתי המצוי באדמה (בעיקר בהפרשות של חיות נגועות או השקיה במי ביוב) ובמזונות שונים. לחיידק תכונות ייחודיות המאפשרות לו להתפתח ולהתרבות בתנאי קירור – בקור של 4 מעלות, כמו כן במזון המכיל ריכוזי מלח גבוהים כגון: דג מלוח או מעושן. זאת בניגוד לרוב החיידקים הפתוגנים שאינם יכולים להתפתח בתנאים אלו.

3. האם המחלה מדבקת? כיצד היא מועברת?

אחת הדרכים העיקריות היא על ידי אכילת מזון המזוהם בחיידק. סוגי המזון שנמצאו מזוהמים בחיידק הם:

  • מוצרי דגים ובשר בעישון קר או מוצרי בשר ודגים שעברו טיפול בחום לא מספק.
  • מוצרי חלב שלא עברו פסטור או שעברו טיפול חום לא מספק
  • ירקות שלא נוקו כראוי
  • חומוס ומיני מזונות אחרים שזוהמו בחיידק לאחר שעבר טיפול בחום. למשל: מזון שבושל כראוי וטופל על קרש חיתוך שלא נוקה היטב לאחר שבא במגע עם מזון גולמי מזהם כמו ירקות או בשר לפני בישול.
  • מאכלים העשויים להכיל חיידקי ליסטריה: נקניקיות ובשר נא, עוף, חלב לא מפוסטר, גלידה, ירקות חיים, דג נא או מעושן.

4. מי עלול לחלות במחלה (מהן קבוצות הסיכון להידבקות)?

  • החיידק אינו תוקף בדרך כלל אנשים בריאים. כשליש מהאוכלוסייה הם נשאים של החיידק. החיידק עלול לתקוף נשים הרות,ילודים, פעוטות, קשישים ואנשים חולים בעלי מערכת חיסון מוחלשת.

5. ממה צריכות להימנע אוכלוסיות בעלי סיכון?

  • יש להימנע מצריכת מוצרי בשר ודגים בעישון קר כגון לקס, וחלב ומוצריו שלא עברו פסטור.
  • יש לבשל באופן יסודי מוצרים מן החי כגון בשר, עוף, דגים (82 מעלות צלזיוס במרכז התבשיל למספר דקות). בבשר ועופות יש להשגיח שלא ימצא צבע אדום לאחר הבישול, ושהמיצים לא יהיו עכורים. בדגים יש לוודא בעזרת מזלג שבשר הדג לאחר הבישול הוא רך ונמעך בקלות. ביצים יש לבשל עד שהחלמון והחלבון יהיו מוצקים.

6. מהם סימני המחלה? (איך מזהים אדם חולה?)

  • המחלה עלולה להופיע בסימפטומים דמויי שפעת (חום, עייפות, בחילה ולעתים רחוקות הופעת הקאות ושלשולים). לעתים המחלה מופיעה בצורה קשה כמו למשל אלח דם, דלקת קרום המוח (בעיקר אצל ילדים ותינוקות), בנשים הרות – הפלות או לידות מקדמות הכרוכות בפגיעות קשות בעובר או בקשישים וחולים בעלי מערכת חיסון מוחלשת – דלקת ריאות, דלקת קרום הלב.

7. איך מזהים בקר חולה?

  • הפלות, תנועות סיבוביות (פגיעה עצבית), חום וחוסר תיאבון

8. מהן הדרכים למניעת העברת המחלה ממזון לבני אדם?

  • צרכנות נבונה – מומלץ לקנות את מוצרי המזון באריזתם המקורית. יש להימנע מקניה וצריכה של מזונות ממקורות לא ידועים, במיוחד: בשר ודגים ומוצרי חלב שלא עברו פסטור.
  • היגיינה אישית – יש לרחוץ ידיים במים וסבון ביסודיות לפני ואחרי הכנת מזון ואחרי השירותים
  • טיפול במזון – יש לרחוץ ביסודיות עם מים וסבון ולנגב במגבת נקייה, ירקות ופירות לפני אכילתם או אחסונם. כמו כן, יש לרחוץ כל ציוד שבא במגע עם המזון.
  • יש להקפיא מזון גולמי או מבושל תוך יומיים או יותר.
  • יש להקפיד לחמם מוצרים בהתאם להוראות היצרן.
  • שמירת המזון – אין להשאיר מזון מבושל יותר משעתיים בטמפרטורת החדר ויש להימנע מאכילת מוצרים שעמדו זמן רב במקרר או שפג תוקפם.
  • יש לארוז שאריות מזון מבושל למנות קטנות לפני הכנסה למקרר נקי ותקין. בעת הפשרה או אחסון בשר ודגים יש לאחסנם בתחתית המקרר באריזה סגורה.
  • הפרדה בין מזון גולמי למבושל.

9. האם החידק עובר בחלב?

  • החידק עלול להימצא בחלב שלא עבר פיסטור.

10. האם בטוח לצרוך חלב ומוצריו?

  • כן, רק מחנויות מורשות וחובה שיהיה מפוסטר.

11. האם מותר לאכול בשר בקר?

  • כן, רק מחנויות מורשות. יש לשמור על ניקיונו.

12. כיצד ניתן לזהות מזון (חלב או בשר בקר) מזוהם?

  • רק בבדיקת מעבדה.

13. כיצד ניתן לטפל במחלה?

14. האם היו מקרים של המחלה בהקשר של בקר או חלב בארץ או בעולם?

  • הליסטריה ידועה כגורם מחלה בחיות מאז 1911 ובבני אדם מאז 1929. לאחרונה המחלה נמצאת במגמת עליה בארץ ובעולם. כיום בארץ מספר החולים נמנה על כמה עשרות לשנה.

ספטמבר 2007 – שטראוס אוספת מוצרי חסה בגלל ליסטריה.

ספטמבר 2008 – תנובה אוספת גבינת שמנת עם סלמון בגלל ליסטריה.

ינואר 2009 – מעדנות מורידה פיצות ומאפים כתוצאה מליסטריה.

קישורים:

 חיידק- http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%97%D7%99%D7%99%D7%93%D7%A7%D7%99%D7%9D

 

 

דלקת ריאות- http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%93%D7%9C%D7%A7%D7%AA_%D7%A8%D7%99%D7%90%D7%95%D7%AA

  • אמפיציליןhttp://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A4%D7%A0%D7%99%D7%A6%D7%99%D7%9C%D7%99%D7%9F
  • ונקומיציןhttp://he.wikipedia.org/wiki/%D7%A7%D7%91%D7%95%D7%A6%D7%95%D7%AA_%D7%90%D7%A0%D7%98%D7%99%D7%91%D7%99%D7%95%D7%98%D7%99%D7%A7%D7%94